ابزار تعمیرات برد در مبحث برق و الکترونیک یک شاخه پر اهمیت به حساب میآید. آشنایی با ابزارهای تخصصی جهت عیب یابی دستگاه باعث بالا رفتن دقت و سرعت عمل تعمیرکار برد میشود. برای اینکه بتوانیم یک برد را تعمیر کنیم باید قطعات آنرا به خوبی شناسایی کنیم و سپس اقدام به جداسازی آن نماییم.
برد دستگاههای الکتریکی جدید بسیار حساس و ظریف و همچنین داری قطعات ریز SMD هستند. پس زمانی ما میتوانیم یک برد را تعمیر کنیم که ابزار و دستگاههای تخصصی آنرا بشناسیم. اگر با ساختار برد PCB آشنایی داشته باشید، میدانید که یک برد به صورت یک لایه یا چند لایه ساخته میشود. اگر قصد دارید تا در این حوزه بعنوان یک تعمیرکار یا حتی تولید کننده برد مدار چاپی فعالیت داشته باشید حتما از ابزار تعمیرات برد شناخته شده در بازار خریداری کنید.
دقت داشته باشید که حتما محصولاتی را خریداری کنید که کیفیت بالا و مرغوبی را داشته باشند. در ابتدای کار لازم نیست که هزینه زیادی را صرف خرید ابزار کنید. سیم چین، دم باریک، چهارسو و پیچ گوشتی با سریهای مختلف و هویه از ابزارهای ساده و البته لازم، جهت تعمیر برد محسوب میگردند. به طور کلی ابزار کار تعمیرات برد را به دو دسته تقسیم بندی میکنیم:
- ابزار اولیه
- ابزار تخصصی
ابزار اولیه تعمیر برد مدار چاپی
- هویه
- خمیر قلع و روغن لحیم
- اسفنج نسوز، چسب
- سیم لحیم
- مایع فلکس Flux
- انبردست
- ست آچار
- پیچ گوشتی و چهارسو با سریهای مختلف
- دم باریک
- دریل دستی
- IC کش
- اسپری فریز
- متههای مختلف
- پنس یا موچین (در دو مدل سر کج و سر صاف)
- تینر
بیشتر بخوانید
آشنایی با انواع هویه جهت تعمیر برد PCB

ابزار تخصصی تعمیر برد مدار چاپی
- الکل پروپانول با خلوص 99.98%
- پیچ گوشتی برقی
- پیچ گوشتی ساعتی
- پمپ باد
- فیکسچر
- کاردک شابلون
- شابلون برد
- پروگرامر
- اسیلوسکوپ
- مولتی متر دیجیتال
- دستگاه IR
- ذره بین

قطعات الکترونیکی روی برد
زمانی که شروع به عیب یابی برد میکنید باید قطعات آنرا تست کنید تا دقیقا متوجه شوید که منشا اصلی خرابی از کجاست؟ در کنار ابزارآلات باید اطلاعات کافی و شناخت قطعات الکترونیکی روی برد را نیز داشته باشید تا در زمان پیدا کردن خرابی آن قطعه را جایگزین کنید. در ادامه قصد داریم تا به تفکیک و به صورت خلاصه به توضیح برخی از قطعات مهم و مصرفی بپردازیم:
مقاومت
مقاومتها در مدار جهت کنترل ولتاژ در برابر جریان الکتریکی به کار میروند. واحد اندازهگیری مقاومت اهم است. مقدار مقاومت را از طریق نوارهای رنگی که در قسمت بیرونی آن در سطح بدنه حک میشوند را اندازه میگیرند. البته از وسایل دیگری مثل ماشین حساب کد رنگ و یا حتی مولتی متر میتوان مقدار مقاومت را محسابه کرد.
بیشتر بخوانید
آشنایی با انواع مقاومت و کاربرد آنها

سوئیچ
سوئیچها قطعاتی هستند که جهت قطع جریان الکتریکی با روشن یا خاموش کردن مدار عمل میکنند. اشکال مختلفی از این قطعه وجود دارد مثل: راکر، لحظهایی، دکمهایی و … که بنا به نوع نیاز از آنها استفاده میشود.

خازن
خازنها با ذخیره الکتریسیته در خود، زمانی که مدار با افت ولتاژ مواجه میشود آنرا تخلیه میکنند. عملکرد خازن را میتوان شبیه به باتریهای قابل شارژ دانست. واحد اندازهگیری خازن فاراد است که میتواند در محدوده فاراد، نانو فاراد و پیکو فاراد اندازهگیری شود.
بیشتر بخوانید
کاربرد خازن در برد موبایل

پتانسیومتر
پتانسیومتر با نام دیگر مقاومت متغیر نیز شناخته میشود. زمانی که شفت آنرا بچرخانیم مقدار مقاومت در مدار شروع به تغیر میکند. این عمل را در دکمه کنترل کننده صدا رادیو و یا در دکمه کاهش دهنده نور میتوانیم ببینیم.
بیشتر بخوانید
آشنایی با پتانسومتر تریمر و بررسی ساختار آن

دیود
دیود به جریان الکتریسیته اجازه میدهد تا در یک جهت جریان پیدا کند و مانع از عبور جریان مخالف میشود. در واقع میتوان نقش اصلی دیود را هدایت الکتریسیته از یک مسیر ناخواسته در مدار دانست.
در سطح مدار ممکن است نوع دیگری از دیود به نام دیود ساطع کننده نور که با نام LED نیز شناخته میشود استفاده شود. زمانی که برق از LED عبور میکند، نور ساطع میشود. داخل دیودهای نوری جریان آند و کاتد وجود دارد. عبور جریان از سمت آند به کاتد است یعنی از مثبت به منفی. در ساختار بدنه این دیود دو پایه وجود دارد یکی کوتاه و دیگری بلند، پایه بلند همان قطب مثبت است.

رله
رله همانند یک کلید برق عمل میکند. زمانی که برق در مدار جریان داشته باشد، رله باز و بسته میشود. یک نوع آهنربای الکتریکی در رله وجود دارد که باعث کنترل این کلید مکانیکی میشود.

ترانزیستور
ترانزیستورها زمانی که توسط سیگنالهای الکتریکی تحریک شوند باعث روشن یا خاموش شدن جریان نیز میشوند، یعنی عملکرد آن شبیه به یک سوئیچ است. ترانزیستور و رله شبیه به یکدیگر هستند با این تفاوت که رله دارای قطعات متحرک است.

آسیبهای برد مدار چاپی
از بارزترین علل خرابی برد PCB میتوان به آسیبهای فیزیکی دستگاه و یا قطعات آن اشاره کرد. مثلا افتادن از فاصله دور یا کوبیده شدن بوسیه یک جسم دیگر. تعمیر این گونه از آسیبهای فیزیکی باید توسط متخصص آموزش دیده انجام شود تا مجدد معایب دستگاه ظاهر نشوند.
در صورتی که آسیب فیزیکی به برد وارد نشده باشد، علت خرابی بخاطر قطعات معیوبی است که روی برد قرار دارند. مثلا دستگاهی که تا به حال کار نکرده و نو است اگر روشن نشود حتما ایراد آن مرتبط به برد میشود.
کاهش ولتاژ، افزایش و کاهش دما، کم شدن طول عمر دستگاه و … از دیگر دلایلی هستند که جزوه آسیبهای وارده به برد به حساب میآیند.

سخن پایانی
ابزار تعمیرات برد هر یک بسته به نوع دستگاه و نوع قطعه متفاوت است. مثلا اگر بخواهید قطعاتی که دارای پایه ریز و به هم چسبیده دارند را از روی برد جدا کنید باید از قلع و روغن فلکس استفاده کنید. مثلا نوع ابزار تعمیرات موبایل و مواد به کار رفته در آن با تبلت، یخچال، بردهای صنعتی و … متفاوت هستند. به همین دلیل است که تاکید داریم تا حتما تعمیرات برد را نزد افراد متخصص و ماهر انجام دهید.
خرید لوازم و قطعات با کیفیت به شما این امکان را میدهد تا بهترین نتیجه از کار و تلاش شما حاصل گردد. مجموعه ایران کامپو بعنوان تولید و تامین کننده انواع قطعات الکتریکی و انواع بردهای مدار چاپی با بالاترین کیفیت، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد. در هر ساعت از شبانه روز با تکمیل فرم سفارش آنلاین برد مدار چاپی میتوانید از خدمات مجموعه بهرهمند شود.
افزودن دیدگاه