تفاوت SRAM و DRAM موضوع مورد بررسی در مبحث شناخت حافظه رم RAM است. حافظه رم RAM یا حافظه موقت، مخفف کلمه Random Access Memory است و بعنوان یکی از شناختهترین قطعات در انواع کامپیوتر، لپ تاپ و گوشی است. رم وسیلهایی است که از طریق آن نگهداری دادهها و اطلاعات صورت میگیرد و از طرفی باعث میشود تا در مدت زمان کوتاهی به آدرس مورد نظر در یک وسیله الکتریکی دست پیدا کنیم. 2 نوع اصلی رم SRAM و DRAM موضوع مقالهایی است که قصد داریم بیشتر به آن بپردازیم.
انواع RAM
- SRAM
- DRAM
- SDRAM
- SDR RAM
- GDDR
- DDR SDRAM
- HMB
حافظه DRAM چیست؟
DRAM مخفف کلمه Dynamic Random Access Memory است که به آن حافظه دستیابی (دسترسی) پویا نیز میگویند. dram یک اصطلاح فنی برای نوعی حافظه با دسترسی تصادفی که همان ram میباشد، است. این حافظه برای مدت کوتاه میتواند محتویات خود را فقط برای چند میلی ثانیه حفظ کند بنابراین باید به صورت مداوام با خواندن محتویات آن در فواصل زمانی کوتاه تجدید شود. در اکتبر سال 1970 برای اولین بار این محصول رونمایی شد. رایجترین نوع حافظه dram مدل DDR3 است. dram برای ذخیره اطلاعات و دیتاها از خازن استفاده میکند. دادههای ذخیره شده در قالب بیت و سلولهای حافظه که متشکل از یک ترانزیستور و خازن است، ذخیره میشود.
خازنهای تک ترانزیستوری نشت شارژ دارند بنابراین نیاز به دادن نیروی تازه دارند. شاید برایتا این سوال پیش آید که وجود ترانزیستور و خازن برای چه اقدامی لازم است؟ ترانزیستورهای موجود در ram امکان خوانده شدن اطلاعات از روی خازن را فراهم میکند و خازن در هر سلول حافظه یک بیت از این دیتاها را به صورت 0 تا 1 ذخیره میکند. وجود این دو قطعه در کنار یکدیگر از نشت اطلاعات جلوگیری میکند. خازنهای به کار رفته در ساختار dram از نوع ساده هستند که به صورت تک ترانزیستوری به کار میروند. در واقع همین خازنهای ساده سلولهایی هستند که بیتها را در dram ذخیره میکنند.
DRAM اغلب در رایانههای شخصی، لپتاپها، گوشیهای هوشمند و دستگاههای محاسباتی استفاده میشود. به عبارتی این نوع از رم حافظه موقت برای فایلهایی است که در زمان اجرای برنامهها یا برنامههای کاربردی رایانه استفاده میگردد را فراهم میکند.
جهت مشاهده و خرید انواع حافظه دیجیتال کلیک کنید
انواع DRAM
SDRAM
Synchronous Dynamic Random Access Memory حافظهایی با دسترسی تصادفی دینامیکی همزمان که مطابق با همگامسازی ساعت کار میکند و از طریق گذرگاهی که در CPU سیستم وجود دارد همگام میشود. این مدل حتی سریعتر از DRAM فعالیت میکند. در صورتی که نیازمند سرعت بالا هستید بهتر است از این نوع حافظه استفاده کنید.
RDRAM
RAMBUS Dynamic Random Access Memory حافظه دسترسی تصادفی دینامیک Rambus. این نوع از تراشه به صورت موازی کار میکند که میتواند سرعت انتقال داده را برابر با 800 مگاهرتز یا 1600 مگابیت بر ثانیه ارایه نماید. این حجم از سرعت باعث ایجاد گرما نیز میگردد.
Asynchronous DRAM
همانطور که از نام این تراشه پیداس برخلاف SDRAM این قطعه به صورت ناهمزمان و مطابق با همگامسازی ساعت کار نمیکند. در سیستم این حافظه یک کنترلر وجود دارد که کنترلر با ساعت همگام شده به همین علت سرعت سیستم کند است.
FPM DRAM
Fast Page Mode Dynamic Random Access. این نوع از حافظه امروزه منسوخ شده و مانند گذشته کاربردی ندارد زیرا فقط میتواند سرعت گذرگاه حافظه را تا 66 مگاهرتز پشتیبانی کند.
EDO DRAM
Extended Data Out Dynamic Random Access Memory. طراحی این حافظه بهگونهایی صورت گرفته که نسبت به نوع FPM عملکرد سریع و هزینه کمتری دارد.
BEDO DRAM
Burst EDO DRAM. مزیت این نوع از تراشه نسبت به نوع EDO در این است که میتواند 4 آدرس حافظه را در یک انفجار پردازش کند یا به عبارتی 3 چرخه ساعت را ذخیره میکند. استفاده از این قطعه بسیار کمتر است زیرا ورود آن به بازار همزمان شد با معرفی SDRAM به همین دلیل نتوانست نسبت به رقیب خود جایگاه ویژه ایی را کسب کند.
جهت مشاهده و خرید DRAM کلیک کنید
مزایای استفاده از Dram
- طراحی ساده
- قابلیت اطممینان بالا
- هزینه کم
- اتلاف کم توان انرژی
- نیاز کم به مساحت
- ساختار سلولی حافظه به صورت ساده انجام شده
- تراکم بالا
معایب استفاده از Dram
- مصرف برق بالا
- حافظه فرار
- احتیاج به تازهسازی دادهها
- سرعت عملیاتی نسبتا کم
- فرآیند تولید پیچیده
کاربرد
- زمانی که ذخیرهسازی مقرون به صرفه مورد نیاز است از Dram استفاده میگردد
- در کامپیوترهای شخصی مورد استفاده است
- شبکه
- در برنامههایی که به صروت همزمان و حتی ناهمزمان با باتری فعالیت میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد
- بهبود عملکرد گرافیک کامپیوتر
حافظه SRAM چیست؟
حافظه با دسترسی تصادفی یا Static Random Access Memory که به اختصار آنرا SRAM مینامند یکی از انواع حافظه است که دادهها را به صورت ایستا نگهداری میکند. یعنی تا زمانی که حافظه قدرت دارد برخلاف رم داینامیک نیازی به تازهسازی یا به روز کردن ندارد. این مورد را بعنوان بارزترین تفاوت sram و dram میتوان دانست. SRAM میتواند بیتهای دادهها را تا زمانی که برق تامین میشود، در حافظه خود نگهداری کند.
SRAM به ذخیره تمام دادهها با استفاده از تکنیک استاتیک کمک میکند. رم استاتیک این توانایی را دارد تا زمانی که منبع تغذیه قطع نشده تمام اطلاعات را به صورت ایستا ذخیره و حفظ نماید. تفاوت sram و dram به صورت کاملا واضح در عملکر آنها مشهود است چرا که Dram به صورت منظم نیاز به تازهسازی دادههایی دارد که در حافظه ذخیره میشوند. بنابراین سرعت SRAM نسبت به DRAM بیشتر است.
جهت مشاهده و خرید SRAM کلیک کنید
هدف اصلی در استفاده از رم استاتیک ایجاد حافظه کش است. ساختار پیچیده این تراشه باعث شده تا مقدار دیتایی که روی آن قرار میگیرد محدود باشد. به همین دلیل بیشتر در برنامههای کوچک مثل حافظه کش CPU و بافرهای هارد دیسک، لوح فشرده یا CD، روترها، چاپگرها، دوربینهای دیجیتال و … مورد استفاده قرار میگیرند. در این تراشه تمام دادهها در فلیپ فلاپ ذخیره میگردد. فیلپ فلاپ یا لچ نوعی مدار پایدار است که میتواند 1 بیت را در خود ذخیره کند. فیلپ فلاپها حاوی تکتک بیتهای این تراشه هستند. لچها از 4 تا 6 ترانزیستور برای ساخت سلول حافظه استفاده میکنند و مدار آنها نیاز به تازهسازی دوباره را ندارد.
SRAM توانایی کمک رسانی به ذخیره هر بیت با استفاده از مدارهای چفت کننده Bistable را دارد و معمولا از 6 مافست جهت ذخیره هر بیت حافظه استفاده میکند. مافست یکی از تراشههای SRAM است و نوع دیگر ترانزیستور اتصال 2 قطبی.
انواع SRAM
Non- Volatile SRAM
Sram غیر فرار میتواند تمام اطلاعات را زمان خاموش بودن منبع تغذیه ذخیرهسازی نماید.
Pseudo SRAM
شبه Sram از مدار خود جهت تازهسازی استفاده میکند اما نسبت به رم استاتیک سرعت کمتری دارد
رم استاتیک با توجه به عملکرد خود به 2 مدل تقسیم میشود
Asynchronous
نام دیگر این تراشه نامتقارن است. که در آن Address Transition تمام کنترل دادهها را در داخل و خارج داده در دست دارد و همچنین شامل فرکانس ساعت مستقل است.
Synchronous
در این تراشه تمام سیگنالهای کنترل، دادهها و آدرسها با سیگنال ساعت مرتبط هستند.
مزایای استفاده از SRAM
- اشغال فضای کمتر در مقایسه با DRAM
- مصرف برق کم
- عدم نیاز به توقف بین دسترسیها
- قابل استفاده بعنوان حافظه کش برای CPU
از آنجایی که SRAM دارای منبع تغذیه ثابت است بنابراین برای به خاطر سپردن دادههای ذخیره شده در آن نیازی تازهسازی ندارد.
تفاوت SRAM و DRAM
-
قیمت
قیمت Sram گرانتر است یا Dram؟ از نظر قیمتی تراشه Sram گرانتر است چون این تراشه از فلیپ فلاپ استفاده میکند که از 6 ترانزیستور ساخته شده بنابراین برای ذخیره یک بیت داده نسبت به Dram به ترانزیستور بیشتری نیاز دارد. در طی فرآیند ساخت نیز رم استاتیک هزینه بیشتری نیاز دارد دلیل آن بخاطر وجود ترانزیستورها است. از Dram بیشتر در سیستمهای شخصی مثل کامپیوتر استفاده میشود چرا که قیمت معقولتری نسبت به دیگر تراشهها دارد.
مطلب مرتبط : بررسی کاربری خازن در موبایل، برای مشاهده بیشتر روی لینک کلیک کنید.
-
مصرف برق
تراشههای استاتیک نسبت به داینامیک انرژی کمتری را مصرف میکنند. چون Sramها فقط به یک جریان پایدار کوچک نیاز دارند اما تراشههای داینامیک در هر میلی ثانیه به برق نیاز دارند. همین امر نیز باعث شده تا تراشه استاتیک در بیشتر تجهیزات قابل حمل مورد استفاده قرار گیرند.
-
سرعت
چون SRAMها نیاز به تازه سازی ندارند سرعت آنها سریعتر است. این نوع از رمها میتوانند در زمان کمتر از 10 ثانیه پاسخ خود را ارایه دهند
-
ظرفیت
بدلیل ساختاری که رم استاتیک دارد جهت ذخیره حجم مشخصی از اطلاعات به ترانزیستورهای بیشتری نیاز است نسبت به رم داینامیک. این موضوع در حالی است که رم داینامیک فقط به یک ترانزیستور و خازن نیاز دارد.
- از Sramها در ساخت حافظه کش کامپیوتر بدلیل سرعت بالایی که دارد استفاده میشود اما از Dramها بعنوان حافظه اصلی یا Main Memory استفاده میگردد.
مجموعه ایران کامپو با بیش از 2 دهه فعالیت در زمینه تولید و واردات قطعات الکتریکی توانسته بخش عمدهایی از بازار الکترونیک را به خود اختصاص دهد. قطعات وارداتی همگی از بهترین و معروفترین برندهای جهانی تهیه و تعمین میگردد. بسته به نیاز و با توجه به نکات و مطالبی که در رابطه با تفاوت sram و dram اشاره شد شما عزیزان میتوانید از طریق ارتباط با کارشناسان پستیبانی اطلاعات لازم جهت راهنمایی قبل از خرید را کسب نمایید.
افزودن دیدگاه